Zupa dahl

Zupa dahl to popularna potrawa przygotowywana z roślin strączkowych, głównie z czerwonej soczewicy, którą można zastąpić grochem lub fasolą. Dahl pochodzi z północnych rejonów Indii, gdzie znana jest jako bogate źródło białka. Indyjska zupa dzięki swej kremowej konsystencji i różnorodności przypraw potrafi nasycić i rozgrzać, dlatego stanowi doskonały posiłek na chłodne, jesienne popołudnia. Dahl jest też topową pozycją w wegetariańskich restauracjach oraz hinduskich barach. Świetnie sprawdza się w połączeniu z grzankami lub tradycyjnymi indyjskimi plackami naan, wypiekanymi z mąki pszennej z dodatkiem czarnuszki.

Składniki:

Dahl2

Zupa dahl / fot. http://www.pinterest.com/pin/406872147556959645/

  • 300 g suchej, czerwonej soczewicy
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 700 ml wody
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 korzeń marchwi
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1/2 łyżki startej gałki muszkatołowej
  • 3/4 łyżki kurkumy
  • Szczypta soli, pieprzu czarnego i cayenne

Przygotowanie:

  1. Przepłucz dokładnie soczewicę, a następnie gotuj ją przez 10 minut w niesolonej wodzie razem z marchwią pokrojoną w drobną kostkę. W razie konieczności dolej wody. Czerwona soczewica gotuje się bardzo szybko, zazwyczaj krócej niż 20 minut, ale im bardziej stanie się miękka tym lepiej dla potrawy, bo zupa dahl powinna być gęsta.
  2. W międzyczasie pokrój w kostkę cebulę i zeszklij ją na patelni. Po chwili dodaj do niej drobno pokrojony lub rozgnieciony w prasce czosnek.
  3. Gdy smażone warzywa uzyskają złocisty kolor – wrzuć je do ugotowanej soczewicy, dodaj pomidory z puszki, garam masalę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, kurkumę, sól, pieprz i energicznie mieszaj do momentu, aż zupa przesiąknie aromatem przypraw.
  4. Na sam koniec do gotującej się zupy dolej mleko kokosowe i zostaw na niewielkim ogniu na kolejne 10 minut.
  5. Gotową zupę skrop sokiem z cytryny i obficie posyp świeżą kolendrą.
  6. Dla uzyskania gładkiej konsystencji możesz zmiksować całość blenderem. Ozdób talerz papryczką chili, która doda potrawie pikanterii.

Chcesz spróbować zupy dahl w miejscu, z którego pochodzi? Już dziś znajdź bilety lotnicze do Delhi z Polski!

(Visited 406 times, 1 visits today)