Samosa

Samosa (समोसा) to tradycyjne danie Indii i Tybetu. Chrupiące trójkąciki podaje się najczęściej z sosem z mięty, dipem serowym, czosnkowym lub pikantnym pomidorowym. Ciasto na samosy możemy zastąpić ciastem filo, ponieważ – przyznajemy się bez bicia – wyśmienite wyszło nam dopiero za trzecim razem.

Samosa

Samosa

Składniki:

  • Ciasto:
    • 1,5 szkl mąki
    • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 łyżki masła
    • 3-4 łyżki wody
    • szczypta soli
  • Nadzienie:
    • 1 średnia cebula
    • 7 średnich ziemniaków
    • 2 papryczki chilli
    • 90 g groszku
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 4 łyżki oleju
    • 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
    • 2 łyżeczki nasion kolendry
    • 1,5 łyżeczki przypraw garam masala
    • 2 płaskie łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Ciasto : zmieszaj wszystko, można dodać trochę więcej wody niż podano w przepisie – tak, by składniki połączyły się w gładką masę. Odstaw na czas robienia farszu.
  2. Nadzienie :
    • cebulę i papryczki drobno posiekaj;
    • ziemniaki ugotuj, obierz i rozdrobnij widelcem, groszek ugotuj;
    • rozgrzej olej na patelni, dodaj nasiona kolendry i smaż, aż zbrązowieją;
    • następnie dodaj cebulę z imbirem i trzymaj na ogniu, aż uzyskają lekko brązową barwę;
    • na koniec dodaj ziemniaki oraz groszek – całość smaż jeszcze niecałe 10 minut;
    • dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i odstaw;
  3. Ciasto wyrabiamy chwilę w dłoniach, następnie odrywamy z niego kawałki, rozwałkowujemy na kwadraty o grubości 2 mm.
  4. Każdy z kawałków ciasta napełniamy farszem, następnie zaklejamy brzegi.
  5. Powstałe tak trójkąciki z nadzieniem smażymy po 2-3 minuty, z każdej strony, aż uzyskają złoto-brązową barwę.

Najlepiej smakują podane na ciepło, koniecznie z sosem.

Wybierz się do Indii i spróbuj oryginalnych samosa! Skorzystaj z promocji na tanie loty do Delhi z Polski.

 Smacznego! :)

(Visited 68 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz