Przyprawy kuchni indyjskiej

Wyjątkowo aromatyczne przyprawy towarzyszą kulturze indyjskiej od bardzo dawna. Początkowo wykorzystywano je w religijnych rytuałach, do balsamowania zwłok, czy przy tworzeniu magicznych eliksirów. Dodatkowo prawie żadne perfumy nie mogły się obyć bez tego rodzaju afrodyzjaka. Zastosowanie przypraw ewoluowało, tak jak ewoluowała i rozwijała się kultura Indii. Bywały momenty w historii, gdzie ich wartość przewyższała złoto. Handel tym niezwykle cennym towarem w bardzo dużym stopniu wpłynął na losy kraju.

Indie znane są z niesamowicie aromatycznych przypraw., przyprawy kuchni indyjskiej

Indie znane są z niesamowicie aromatycznych przypraw. / fot. http://www.flickr.com/photos/72213316@N00/

Wśród przypraw o rdzennym, indyjskim, rodowodzie wyróżnić możemy chociażby kolendrę, kozieradkę, czy czarcie łajno (asafetyda). Dodatkowo należy pamiętać o niezwykle szerokiej gamie aromatycznych przypraw korzennych takich jak: cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma, kardamon, szafran. To one właśnie przyprawy kuchni indyjskiej nadają jej ten niesamowity, oryginalny charakter.

Cynamon

Pierwotnie występował jedynie we wschodniej i północno – wschodniej Azji. Cynamon możemy spotkać w sklepach w dwóch postaciach – w formie proszku lub w formie rulonika z kawałka kory (im cieńszy, tym lepszy!). Jego słodki i korzenny smak, a także niezwykle aromatyczny zapach, koi nerwy i pobudza zmysły. W większości kuchni świata używany jest do doprawiania dań słodkich, w Indiach natomiast stosuje się go także do dań pikantnych. Cynamon wchodzi wszak w skład popularnej tam mieszanki przypraw Garam Masala.

Curry

Bardzo popularną „indyjską” mieszanką zmielonych przypraw jest curry – aromatyczny proszek, w którego skład wchodzą: chilli, kurkuma, kolendra, kmin azjatycki, pieprz, kardamon, goździki, oraz inne zioła i kwiaty. Mieszanki nie są sobie jednak równe – każdą z nich charakteryzuje właściwa dla niej proporcja chilli, która decyduje jak bardzo curry będzie pikantne. Co ciekawe nie stosuje się jej w takiej formie w kuchni indyjskiej, zastępuje ją popularna tam Garam Masala. Ewentualnie dodaje się osobno poszczególne jej składniki – tak, że ostatecznie tworzy się danie curry.

Imbir

Roślina z rodziny imbirowatych o specyficznym, słodkim, aromacie, oraz korzennym, palącym smaku. Występuje pod postacią twardego korzenia, w żółtym kolorze, pokrytego jasnobrązową skórką. Ważne jest aby, wspomnianą przed chwilą, skórkę usunąć przed rozpoczęciem gotowania. W naszej kuchni korzystać możemy zarówno ze świeżego imbiru, jak i suszonego, często sproszkowanego. Imbir obniża ciśnienie oraz poziom cholesterolu we krwi. Stosuje się go do uśmierzania bólu głowy i żołądka. Polecany osobom z reumatyzmem czy chorobami serca. Dodatkowo, nie możemy przemilczeć faktu, że imbir jest doskonałym wręcz afrodyzjakiem. W Indiach najczęściej kroi się go w małe kawałki, a następnie robi pastę imbirową. Stosuje się ją bardzo często, zwłaszcza w połączeniu ze startym czosnkiem.

Kurkuma

Tę świeżą przyprawę sporządza się z korzenia rośliny spokrewnionej z imbirem (curcuma longa). Ma ona intensywny żółty kolor oraz cierpko – gorzki smak. Sprzedawana jest w postaci sproszkowanej, jednak po wytrwałych poszukiwaniach, możemy także nabyć cały korzeń. Kurkumę najczęściej stosuje się w formie barwnika – dodając już odrobinę proszku możemy zabarwić nasze danie na piękny, intensywnie żółty kolor.

Kardamon

Kolejna przyprawa z rodziny imbirowatych. Jej słodki, cytrynowo – eukaliptusowy zapach i smak przyciągają niezmiennie od kilkuset lat. Kardamon jest drugą, najdroższą przyprawą świata. Nabyć go możemy w postaci suchych nasion lub proszku. Choć najczęściej spotkamy w sklepie kardamon zielony , można otrzymać również odmianę czarną i kremową. Często występuje w mieszance wraz z migdałami i szafranem. Dodaje się go do ciast, lodów, herbaty i kawy, a także typowo obiadowych dań. Kardamon jest jedną z najbardziej popularnych przypraw w Indiach.

Szafran

Od dawna stosowany jest jako barwnik spożywczy (żółty) oraz do ciast. Szafran jest niezwykle drogą przyprawą – jego cena wynika jednak nie z walorów smakowych, a z trudności jaką sprawia pozyskiwanie go. Gotując, spokojnie możemy zastąpić go kurkumą.

Garam Masala

W wolnym tłumaczeniu z hindi, nazwę „garam masala” rozumieć możemy jako „ostre przyprawy”. Ta zmielona mieszanka przypraw stanowi niezaprzeczalną podstawę kuchni indyjskiej. W jej skład wchodzą: chilli, cynamon, goździki, pieprz, kardamon, kmin, liść laurowy, gałka muszkatołowa. Przy czym nie istnieje jeden, właściwy przepis – każdy tworzący mieszankę korzysta z dowolnych proporcji, dostosowując ją do swojego gustu, lub potrawy, którą chce nią doprawić. Garam Masala stosowana do przyprawiania dań rybnych bardzo różni się od mieszanki dodawanej do innych mięs.

Jakie przyprawy przywieźliście ze swojej podróży do Indii? Czy może dopiero ją planujecie i szukacie ofert na tanie loty do Delhi z Polski?

(Visited 182 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz