Masala Chai

Dziś coś niecodziennego – przepis na herbatę Masala Chai. Aromatyczny napój o ostrym smaku stanowi swoisty znak rozpoznawczy kuchni Indyjskiej. Istnieje wiele wariantów jego przyrządzania – my podajemy tylko jeden z nich. Najczęściej używane przyprawy przy parzeniu Masala Chai to  kardamon, cynamon, imbir, pieprz i goździki.

Masala Chai

Masala Chai – aromatyczna indyjska herbata

Czego będziemy potrzebować?

  • 200 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki herbaty (czarna – Ceylon, Yunnanm, Assam, itp.)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • szczypta, wedle uznania: mielonego imbiru, kardamonu, cynamonu
  • 3 goździki

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wlewamy mleko i wodę.
  2. Mieszamy przyprawy, wsypujemy je do rondelka.
  3. Dodajemy cukier i herbatę – tak przygotowany napój należy zagotować.
  4. Po zagotowaniu trzymamy herbatę jeszcze 2-3 min na małym ogniu.
  5. Odcedzając fusy przelewać do szklanki.

Tylko w Indiach skosztujesz prawdziwej masala chai! Skorzystaj z promocji na tanie loty do Delhi z Polski.

Smacznego!

 

(Visited 13 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz