Laddu

Laddu to słodki indyjski deser na który składają się niewielkie kuleczki z pureé z ciecierzycy, maczane w syropie i obsypywane kawałkami migdałów. Wedle uznania słodycze można ozdobić również wiórkami kokosowymi, orzechami nerkowca lub rodzynkami. Aromatyczny przysmak przygotowywany jest w Azji Południowej z okazji hinduistycznego święta Divali.

Składniki:

Laddu

Laddu / fot. http://www.pinterest.com/pin/196328864976601017/

  • 1 szklanka pureé z ciecierzycy lub pureé z grochu
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 1 łyżka drobno posiekanych migdałów
  • 1 łyżka drobno posiekanych orzechów nerkowca
  • 1 łyżka drobno posiekanych rodzynków lub daktyli

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej masło na patelni. Według tradycyjnej indyjskiej receptury do przygotowania laddu stosuje się ghee – klarowny tłuszcz zwierzęcy, jednak jest on niezbędny jedynie gdy mamy do czynienia z gruboziarnistą mąką.
  2. Do rozpuszczonej kostki masła dodaj pureé z ciecierzycy lub grochu i smaż do momentu uzyskania jednolitej masy.
  3. Po upływie 10 minut wrzuć na patelnię uprzednio posiekane migdały, orzechy i rodzynki i smaż przez następne 3 minuty, aż bakalie zaczną wydzielać przyjemny, słodkawy zapach.
  4. Zdejmij garnek z ognia i do wciąż ciepłej masy dodaj cukier puder.
  5. Grudki powstałe z cukru pudru rozetrzyj drewnianą łyżką. Odstaw masę do ostygnięcia.
  6. Po upływie 10 minut powoli wlej do naczynia ciepłe mleko i mieszaj całość do uzyskania konsystencji odpowiedniej do ulepienia kulek.
  7. Z powstałej masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i ułóż je na płaskim talerzu.
  8. Wstaw laddu do lodówki na minimum 30 minut.
  9. Gotowe słodycze możesz oprószyć wiórkami kokosowymi lub pozostałymi, drobno posiekanymi bakaliami.

Laddu można zachwycać się podczas hinduistycznego święta Divali – warto zobaczyć je na żywo, co umożliwiają tanie bilety lotnicze do Delhi z Polski.

 

(Visited 67 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz