Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala

Kolejna indyjska propozycja u nas na talerzach – kurczak tikka masala. Potrawa wygląda skomplikowanie, wykonanie jej jest jednak względnie proste. Prawdę powiedziawszy każdy poniesiony trud jest wart tego smaku.

W przepisie wykorzystujemy mieszankę przypraw garam masala – jest ona coraz szerzej dostępna, nie tylko już w sklepach z żywnością orientalną. Jeśli nie możesz jej dostać koniecznie postaraj się o inne przyprawy wymienione w przepisie, a będzie równie pysznie, aromatycznie i… indyjsko!

Składniki:

  • filet z kurczaka – 400 g
  • sól, pieprz
  • marynata:
    • 1 łyżka oliwy
    • 1 łyżeczka: ostra papryka, mielony kmin rzymski, tarty imbir, mielony cynamon
    • 0.5 łyżeczki przypraw garam masala
    • 150 g jogurtu naturalnego
  • sos:
    • 500 g przecieru pomidorowego
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki masła
    • 6 łyżek śmietanki kremówki lub 3 łyżki mascarpone
    • 1 łyżeczka: ostra papryka, słodka papryka, mielony kmin rzymski, cukier
    • 1 łyżka octu winnego, octu balsamicznego lub sosu sojowego
    • 0.5 łyżeczki przypraw garam masala
    • sól i pieprz
  • dodatkowo: podawać z ryżem lub chlebkiem pita (alternatywnie naan lub bagietka), oraz z jogurtem naturalnym

Przygotowanie:

  1. Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem.
  2. Przygotować marynatę mieszając składniki ze sobą. Obtoczyć kurczaka w marynacie i odłożyć na minimum 1 godzinę do lodówki. Przed przystąpieniem do właściwego gotowania – ocieplić do temperatury pokojowej.
  3. Mięso najlepiej grillować na patelni grillowej. Można je jednak obsmażyć też na średnim ogniu, na zwykłej patelni. Dokładnie z każdej strony.
  4. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek i chwilę trzymamy na ogniu. Następnie dodajemy przyprawy i podsmażamy je przez mniej więcej minutę.
  5. Dodajemy przecier, ocet winny, sól, pieprz i cukier – całość zagotować.
  6. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 10 min. Po tym czasie dodać obsmażone wcześniej kawałki kurczaka i pozostawić na kolejne 10 min.
  7. Po zdjęciu z ognia dodajemy mascarpone, lub śmietanę.

Wybierz się do Indii i spróbuj kurczaka tikka masala przyrządzonego według tradycyjnej receptury! Skorzystaj z promocji na tanie loty do Delhi.

Smacznego! 

(Visited 34 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz