Indyjskie placki dosa

Dosa, znana również jako dosay lub doshai to popularna indyjska potrawa z południowych regionów Indii. Wyglądem przypomina cienkie naleśniki lub placki smażone na płaskiej patelni. Według tradycyjnej receptury dosa wytwarza się z ciasta ryżowego z dodatkiem soczewicy, podgrzewanego na maśle ghi. Z powodu ograniczonej dostępności niektórych produktów spotyka się wiele regionalnych odmian indyjskich placków, jak na przykład masala dosa – naleśniki nadziewane warzywami zmieszanymi z curry. Przekąskę często serwuje się z czatnejami, czyli gęstymi sosami sporządzanymi z sezonowych składników.

Składniki:

Dosa

Indyjskie placki dosa / fot. http://www.pinterest.com/pin/487092515918338035/

Placek:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 80 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 łyżki soli

Nadzienie:

  • 500 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki mielonych nasion kolendry lub garść pietruszki
  • 1 łyżka nasion musztardowca
  • 2 papryczki chilli
  • 10 suszonych liści curry
  • 1/2 łyżki kurkumy

Przygotowanie:

  1. W celu przyrządzenia ciasta na naleśniki przesiej mąkę do dużej miski, dodaj surowe jajka, mleko, szczyptę soli i starannie wymieszaj całość na gładką masę lub zmiksuj w mikserze.
  2. Rozgrzej olej na teflonowej patelni, a następnie powoli wlewaj ciasto, aby utworzyć jak najcieńszą warstwę na całej jej powierzchni.
  3. Smaż ciasto z każdej strony przez 1-2 minuty.
  4. Lekko zarumieniony naleśnik przełóż na talerz i przykryj aluminiową folią, by nie ostygł.
  5. 5. Ugotowane, osolone i odcedzone ziemniaki podsmaż na małym ogniu wraz z drobno pokrojoną cebulą, papryczkami chilli, kolendrą, pokruszonymi liśćmi curry, kurkumą i nasionami musztardowca.
  6. 6.Nadzienie rozłóż równomiernie na przygotowanym wcześniej placku i przykryj drugą warstwą ciasta.

Dopuszczalne są wszelkie możliwe wariacje na temat dodatków do placków dosa. Powyższemu przepisowi można dodać pikanterii, uzupełniając nadzienie o czosnek i przyprawy korzenne. Ta prosta w wykonaniu potrawa świetnie smakuje również z kokosowym czatnejem lub smażoną cukinią.

Chcesz spróbować prawdziwych indyjskich potraw i poczuć magię targowisk i miejskich straganów? Zarezerwuj tanie bilety lotnicze do Delhi już dziś! ;)

(Visited 100 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz