Biały król – ryż Basmati

Podstawowym składnikiem potraw w Indiach jest ryż. To właśnie Indie, a nie jak byśmy sądzili Chiny, są jego największym producentem. Najszlachetniejszą jego odmianą jest ryż Basmati, nazywany także „królem ryżu”.

Tytuł ten zawdzięcza z pewnością swojemu delikatnemu orzechowemu smakowi oraz wyjątkowemu aromatowi. Odmiana ta uprawiana jest w regionach znajdujących się u podnóża Himalajów, wyłącznie w ekologicznie czystych rejonach. Widok zielono-błękitnych pól ryżowych jest niezapomniany - tanie loty do Delhi ułatwią zaplanowanie wycieczkę w ich okolicę.

Basmati różni się nieco wyglądem od innych rodzajów ryżu. Jego ziarna są dłuższe i cieńsze. Występuje także w dwóch odmianach: białej i brązowej. Jest idealnym dodatkiem do sałatek oraz do mięsa i ryb, gdyż nie klei się tak jak pozostałe rodzaje.

Nasz „biały król” posiada wiele właściwości leczniczych:

  • oczyszcza jelita
  • wzmacnia płuca
  • pomaga w zaburzeniach apetytu
  • oczyszcza z toksyn

Ryż Basmati gotujemy w wodzie, osolonej wedle uznania, w proporcji 1:2 przez około 30 minut. Jest wyśmienitym dodatkiem do dań kuchni indyjskiej, np. Curry z kurczaka ze świeżymi pomidorami.

Smacznego!

Miseczka ryżu Basmati

Ryż Basmati

(Visited 100 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz