Aamras – cudo z owocu mango

Zmęczeni letnim upałem macie ochotę na orzeźwiający deser? Warto skorzystać z sezonowych owoców mango i przygotować coś wprost przepysznego – indyjski przysmak Aamras. Przygotowaliśmy przepis wprost idealny dla Ciebie!

Aamras jest letnim deserem skomponowanym ze słodkich i dojrzałych owoców mango, które są najbardziej popularne w stanach Maharashtra, Gujarat oraz Rajasthan.

Owoc mango https://pixabay.com/en/mango-fruit-sliced-exotic-orange-390685/

Owoc mango https://pixabay.com/en/mango-fruit-sliced-exotic-orange-390685/

Nazwa „Aamras” w dosłownym tłumaczeniu oznacza „sok z mango”, a jego sposób przyrządzenia jest bajecznie prosty! Jest to praktycznie miąż ze słodkiego mango serwowany na zimno. Zazwyczaj jest jednym z komponentów indyjskiego thali w okresie letnim, gdy owoce mango są powszechnie dostępne. Razem z chlebkiem puris tworzą duet doskonały!

Aby przygotować wspaniałe Aamras potrzebujesz tylko 10 minut! A więc do dzieła!

Składniki:
2 sztuki mango
2 łyżki mleka
cukier – wedle uznania
szczypta kardamonu
Posiekane orzechy dla dekoracji – wedle uznania

Przepis:
1. Umyj oraz obierz mango. Pokrój owoce na małe kawałki.
2. Włóż wszystko do blendera. Dodaj mleko, kardamon i cukier. Pamiętaj, żeby nie przesadzić. Posmakuj najpierw mango, ponieważ już samo w sobie może być bardzo słodkie :)
3. Zmiksuj wszystkie składniki tak, aby uzyskać gładką konsystencję.
4. Przenieś deser do miseczki i ozdób go orzechami. Są one naprawdę doskonałe w tym połączeniu.
5. Schłodź Aamras w lodówce przez ok. 1-2 godziny
6. Po upływie tego czasu, pałaszuj!

Smacznego!

A jeśli nie wystarcza Ci domowy  Aamras – znajdź  tanie loty do Delhi i wybierz się w wymarzoną wyprawę do Indii! :)

(Visited 126 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz