5 potraw, które trzeba zjeść w Delhi

Trudno wyobrazić sobie Indie bez charakterystycznej kuchni, znanej z aromatycznych przypraw, używanych do polepszenia smaku oraz pobudzenia apetytu. Składniki tradycyjnego posiłku komponuje się zgodnie z porą roku i pożądanym efektem, który chce się osiągnąć, bowiem indyjskie dania mogą być rozgrzewające lub chłodzące. Dawniej potrawy musiały zawierać sześć smaków – słodki, słony, gorzki, cierpki, kwaśny, ostry i zależnie od potrzeb, kucharz ustalał ścisłe proporcje ich użycia. Każdemu smakowi przypisywano określony wpływ na organizm. Kuchnia z północy Indii znacznie różni się od południowej. Niniejszy artykuł poświęcony jest daniom, których warto spróbować podczas wizyty w Delhi.

Sarson ka saag

Sarson Ka Saag

Sarson ka saag / fot. https://www.pinterest.com/pin/548102217126322245/

To potrawa z zielonych warzyw serwowana z chlebem kukurydzianym – maki ki roti, będąca prawdziwym przysmakiem w Pendżabie. W Pakistanie pod tą samą nazwą można spotkać krem powstały na bazie liści musztardy i ostrych przypraw. Sarson ka saag to typowy posiłek z północy Indii, podawany jako danie główne. Tradycyjnie przygotowuje się go z dodatkiem przetworzonego żółtego masła lub nieprzetworzonego białego, ubijanego ze śmietany. Niektórzy kucharze preferują klarowane masło ghee, które nie jest powszechnie używane w Polsce, ale doskonale nadaje się do wegetariańskich dań o półpłynnej konsystencji. Za zielony kolor potrawy odpowiada szpinak i liście rzodkiewki.

Słodka potrawa dhal

Gudżarat to region słynący z wyśmienitej kuchni wegetariańskiej, której bazowym składnikiem jest bogata w proteiny mąka z ciecierzycy. To właśnie z niej powstaje chleb i inne indyjskie specjały. W Gudżaracie jarskie dania spożywane są podczas uroczystości i obrzędów religijnych. Pozbawione są czosnku, imbiru, cebuli i pozostałych rozgrzewających lub stymulujących przypraw. Poza okresem postu dżiniści z Gudżaratu delektują się potrawą dhal ze słodkich ziemniaków. Przysmaki z ciecierzycy cieszą się ogromną popularnością w większości rejonów Indii i występują pod różnymi postaciami. Typowo północnoindyjska odmiana nosi nazwę makhani dal. Sprawdźcie nasz przepis na tę potrawę!

Raita

Kolejnym istotnym elementem indyjskiej kuchni jest mleko i produkty pochodne. Cenione jest zwłaszcza dahi – zsiadłe mleko i ghee – klarowne masło, nadające daniom wyjątkowego aromatu i posiadające właściwości konserwujące. Dahi to stały składnik niemal każdego menu, ponieważ podaje się je w celu złagodzenia niektórych potraw z chili. Zsiadłe mleko jest częścią tradycyjnego dipu na bazie jogurtu – raita. W północnych Indiach serwuje się go jako dodatek do dania głównego, koniecznie ze szczyptą wyrazistych przypraw. Turystom szczególnie poleca się wersję ze świeżym ogórkiem i miętą.

Raita

Raita / fot. https://www.pinterest.com/pin/556194622705788548/

Kuchnia tanduri

Wpływy muzułmańskiej kuchni w Indiach ujawniają się zwłaszcza w sposobie przyrządzania dań mięsnych, o czym świadczy obecność stożkowatego pieca ziemnego, używanego chociażby do przygotowywania kebabów i roti – tanduri. Kultowy już styl gotowania tanduri pochodzi z północno-zachodnich rejonów Indii i szybko przyjął się w reszcie kraju. Współcześnie słynny kurczak tanduri, sikh, boti i barra podbijają serca i żołądki przyjezdnych z całego świata. Kolorowe potrawy w stylu tanduri przygotowuje się w specjalnym glinianym piecu. Bezpośrednio przed pieczeniem mięso marynuje się w jogurcie i przyprawach oraz barwi na czerwono kaszmirską chili lub szafranem na kolor żółty. Czas pieczenia dań tanduri jest krótki, co sprawia, że barwa żywności jest intensywna, a mięsa i ryby podgrzewane nad gorącym paleniskiem nie wysychają i pozostają miękkie.

Deser khir

Wśród indyjskich smakołyków wartych polecenia nie mogło zabraknąć pysznego deseru khir – potrawy na bazie ryżu i mleka, będącego częścią wspólną kuchni hinduskiej i muzułmańskiej. Ten mleczny posiłek można śmiało porównać do popularnego w Europie i Ameryce Północnej puddingu ryżowego. Na indyjskich obszarach nadmorskich świeże mleko często zastępuje się mleczkiem kokosowym. Muzułmanie z Azji Południowej spożywają khir na zakończenie ramadanu z okazji Święta Przerwania Postu – Id al-Fitr. Przyjezdnym deser ten znany jest zarówno pod zimną, jak i gorącą postacią.

Przeczytajcie także nasz artykuł o przyprawach kuchni indyjskiej,które warto przywieźć ze sobą z podróży - tanie loty do Delhi pomogą Ci w jej planowaniu :)

(Visited 441 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz